Aan het begin van het jaar vallen de nieuwe WOZ-beschikkingen vaak weer op de mat. De WOZ-waarde is een schatting van de waarde van je huis. Het kan zijn dat je woning te hoog is gewaardeerd. In dat geval betaal je ook meer aan WOZ-waarde gekoppelde belastingen dan nodig is, zoals het eigenwoningforfait, onroerendezaakbelasting en water- en afvalheffingkosten. Denk je dat er in jouw geval sprake is van een te hoge woningwaarde en wil je een bezwaarprocedure opstarten? Wij zijn er in Oost-Souburg, Vlissingen, Middelburg en omstreken om dit proces goed te begeleiden.
Ben je het niet eens met de WOZ-waarde van jouw woning? Dan kun je een bezwaar indienen bij de gemeente. Vanaf het moment dat de beschikking bij je op de mat valt heb je 6 weken om bezwaar in te dienen. Via de website van de gemeente kun je ook altijd je WOZ-waarde en het taxatieverslag terugvinden.
Het taxatieverslag van de gemeente is een toelichting op de waardebepaling van je huis door de gemeente. Analyseer dit document goed en vraag jezelf af of de referentieobjecten écht wel zo vergelijkbaar zijn met jouw huis. Als je van mening bent dat de onderbouwing niet goed genoeg is en de waarde te hoog is ingezet kun je een bezwaarschrift gaan indienen.
Bij het indienen van een bezwaarschrift is het van belang dat je alles goed onderbouwd. Wij kunnen goed helpen met het opstellen van een goed bezwaarschrift en de daarbij vaak behorende taxatie. Zodra het bezwaarschrift is ingediend heeft de gemeente tot het einde van het jaar om te reageren op jouw bezwaar.
Wij krijgen vaak de vraag of je WOZ-waarde bezwaar met terugwerkende kracht kan indienen bij de gemeente. In principe moet je altijd binnen 6 weken bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde. Na deze termijn is geen bezwaar meer mogelijk en staat de WOZ-waarde vast. In sommige (uitzonderlijke) gevallen kun je nog wel bezwaar maken buiten deze 6 weken om. Denk je dat hier sprake van is in jouw geval? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Ook interessant: